Zázvor

Zázvor obecný je trvalka, která se pěZázvorstuje kvůli silným rozvětveným oddenkům výrazné chuti i vůně.

Zázvor je původem exotická rostlina (Čína, Indie), která je ale v Evropě známá po staletí. Používali ho Řekové i Římané, zdomácněl ve středověké evropské kuchyni, postupně se však jeho obliba zčásti utlumila. Renesanci zažívá zázvor díky zájmu o tradiční léčitelství a orientální pokrmy, kam zázvor  neodmyslitelně patří. V současnosti se zázvor v divoké přírodě prakticky nevyskytuje. Uměle je pěstován především v tropických oblastech, odkud pochází, ale rozšířil se i do domácností po celém světě. Zázvor můžete tedy vypěstovat i v českých podmínkách. Pokud poskytnete rostlině přiměřenou vlhkost a dostatek slunečního světla, dočkáte se „úrody“ a část oddenku můžete spotřebovat. Zázvorovník je ale rostlina, které musíte věnovat poměrně velkou pozornost, a i přes veškerou péči vykvete jen vzácně a oddenky většinou nedosahují velikosti běžné pro tropické oblasti.

 

Co zázvor obsahuje.

Typickou intenzivní vůni dodávají zázvoru esenciální oleje, kromě nich má však v sobě také celou řadu vitamínů, např. vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Jednou ze stovek látek prospěšných pro naše zdraví obsažených v zázvoru je gingerol, jenž má na svědomí typickou pikantní chuť. Gingerol je svým chemickým složením velmi podobný kapsaicinu, tedy složce obsažené v chilli papričkách. Při tepelné úpravě se gingerol přeměňuje na zingeron, který je hojně využívaný například v potravinářství a při výrobě parfémů. Zázvor je znám pro své protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení a celkovou detoxikaci, podporuje vstřebávání a léčí potíže spojené se zažíváním.

 

Co nám pomáhá vyléčit.

Zázvor pomáhá při nachlazení a chřipce, přináší úlevu od dýchacích potíží, podporuje krevní oběh a posiluje srdce, uleví od bolesti, snižuje srážlivost krve a usnadňuje vstřebávání krevních sraženin. Ulevuje od těhotenských nevolností, zvyšuje potivost a má prohřívací účinky. Přisuzuje se mu i schopnost odbourávat rakovinné buňky. Zázvor je znám pro své protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení a celkovou detoxikaci, podporuje vstřebávání a léčí potíže spojené se zažíváním. Zázvor účinkuje i na stav, kdy vás trápí bolest hlavy způsobená migrénou. Zázvor totiž umí dát „stopku“ prostaglandinům v krevním řečišti, které jsou spouštěčem migrény. Konzumace zázvoru je také skvělou prevencí proti civilizačním onemocněním, například stále se častě vyskytující rakovině tlustého střeva. Zázvor je díky svým dezinfekčním účinkům také významným ochráncem ledvin a pravidelnou konzumací dochází k mnohem nižšímu výskytu jejich poškození. Je třeba si dát ale pozor na předávkování. Denní množství zázvoru při dlouhodobější konzumaci by nemělo přesáhnout 1 gram v sušené formě a 4 gramy v čerstvém stavu. Zázvor je možné konzumovat v mnoha různých podobách: zázvorový čaj, zázvorový drink, kandovaný zázvor, nakládaný zázvor jako příloha k sushi, nastrouhaný syrový nebo sušený a drcený zázvor jako koření např. v indické kuchyni . Zázvor také podporuje tvorbu slin, což usnadňuje konzumaci potravin, ochucených zázvorem.

ZÁZVOR je obsažen ve směsi Rosehipes – pro dny bez rýmy a nachlazení

Rosehipes 1

 

 

Share Button

Leave a Reply