Čaj nebo tinktura – utajené skutečnosti!

Jednou večer, když už jsem měl večeři na stole, mi zvoní mobil a volá dobrý přítel. I tak mě to rozladilo, ale přítel byl neodbytný a zavalil mě otázkami typu ,,Libčo, piju teď ten čaj z kotvičníku a dělá mi moc dobře. Můžeš mi poradit, jestli by nebylo lepší si dávat tinkturu? Ty tomu líp rozumíš a než já to vše najdu na internetu, na to nemám čas!“ Večeře byla pro mě v tu chvíli přednější, proto jsem mu navrhl, že odpověď dostane ráno.

A tady je:

Byliny a rostliny vůbec, obsahují tisíce různorodých látek, které na lidské tělo působí několika způsoby. Část účinných látek je rozpustná ve vodě, jiné v alkoholu a valnou část dokáže náš organismus nejlépe zužitkovat, přímo z dané rostliny pouhým snědením oné rostliny nebo její části.

 

kytky v modrém

 

Proto na otázku ,,Co je lepší“ není jednoznačná odpověď!

 

Ono nejlepší by pro nás lidi bylo, jíst takovou skladbu rostlin a v takové míře, aby nám dodávala denně do těla všechny potřebné látky pro dokonalou funkčnost našich těl. Toto dnes bohužel téměř nikdo z nás nedokáže, proto nutně potřebujeme dodávat potřebné látky speciálními doplňky stravy. Důvodem je – dnes již vědecky potvrzeno – naprosto nedostatečný obsah vitamínů, minerálů a stopových prvků v pěstované zelenině, ovoci a ostatních plodinách, pro výživu lidského organismu!

 

kotvičník 4

 

Tento fakt, se mě i mému partnerovi v poradně, denně potvrzuje při konzultacích. Zájemci o zjištění hladiny HOMOCISTEINU v těle, jsou často zaskočeni výsledkem rozboru jejich krve. Téměř všichni máme nedostatek vitamínů a výsledkem je vysoká hladina homocisteinu a s tím související nárůst civilizačních chorob v naší populaci.

 

Proto každému, kdo si může kotvičník vypěstovat, doporučím jeho zelenou formu rostliny přidávat denně do salátů a všeho jídla v jeho prvotní živé formě. Takto budete mít zaručeny ty nejúčinnější účinky na vaše tělo v té nejpřirozenější formě pro člověka.

 

Nálev – častěji používané spojení ,,bylinný čaj“ – je bylina nebo směs z bylin zalitá vroucí vodou s různou dobou louhování. Ne u každé byliny můžou být látky vystaveny vysokým teplotám a tak někdy používáme nálevy ze studené vody nebo s teplotou do 40 stupňů celsia. Naopak některé byliny pro uvolnění účinných látek potřebují povařit i 15 min, nebo po dobu několika hodin udržovat nálev v termosce.

 

řebříček

 

Obecně můžeme říci, že nálev obsahuje vodou rozpustné látky, které jsou uvolněné z bylin za určitý čas. Tyto látky v nálevu, jsou pak lidským organismem rozpoznány v žaludku a tělo je dokáže výborně využít. Látky, které jsou z bylin rozpustné pomocí alkoholu, se pak do těla člověka z nálevu nedostanou.

 

Tinkturu vyrobíte tak, že natlačíte rostlinu nebo směs z bylin do sklenice a tuto pak zalijete až po okraj 40, 50, 60 nebo i 90 procentním lihem. Pro domácí potřebu vám postačí lahev lepší 40 procentní vodky koupené v obchodě.

 

konopí

 

Například konopí: po čtrnácti dnech louhování v alkoholu sliji tinkturu z konopí, zbylé rostliny dám do hrnce s vodou a 15 min vařím. Pak vývar i tinkturu smíchám a mám dokonalý domácí výtažek z konopí.

 

Právě z tohoto procesu je patrné, že tinktura z kotvičníku bude obsahově jiná, nežli čaj – nálev ze stejné byliny. Právě u kotvičníku vnímám, že je účinnější nálev, ale kdo má chuť experimentovat, může si vyrobit i tinkturu a tu si pak do nálevu kapat.

 

tribulus-terrestris...

 

Každý člověk je jiný, je výjimečný a je jedinečný, proto může jednomu lépe fungovat nálev z kotvičníku a jinému tinktura. Je na vás, aby jste pozorovali své tělo a zjistili, co je právě pro vás to nejúčinnější.

 

Například, když potřebuju otestovat všechny možné účinky z byliny, kterou jsem si vybral, tak si udělám nálev i tinkturu. Do nálevu pak dám několik 5-10 kapek tinktury a toto piji každé ráno po dobu cca dvou měsíců. Zapisuji si změny v mém těle a také všechny účinky. Pak to celé vyhodnotím.

 

Libor 133Věděli jste, že existuje jednoduchá metoda na zjištění vašeho biochemického zdraví? Ano, je to opravdu snadné. Jedná se o laboratorní zjištění hladiny homocysteinu v krvi. Homocystein, pro nás nepostradatelná aminokyselina, ale je bohužel ve vyšším množství agresivní a je v podstatě hlavním viníkem vzniku civilizačních chorob.

Jsme připraveni s vámi stav vašeho zdraví na základě výsledku z laboratoře konzultovata navrhnout vám způsob, jak váš organismus uvést bez léků, ale pouze za pomoci vitamínů a bylinek do rovnováhy a tím přispět k celkovému zdraví.

Pro konzultace se objednávejte  >>>    ZDE    <<< zavoláme vám do 48 hod

Libor Doležel       a       Ing. Alois Skýpala

 

Share Button

Leave a Reply